NAK TechLab

Helyszín: G pavilon 404A

A NAK TechLab a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hosszú távú innovációs programja, ami a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára fókuszál. A program célja, hogy különböző, mégis egymáshoz kapcsolódó programokkal támogassa a hazai agrárium hatékonyabbá tételét a digitalizációs megoldások révén. A NAK TechLab Magyarország első és egyetlen agrár startup programja, 2019-es alapítása óta több mint 50 agrártechnológiai startup fejlesztésében segédkezett, melyből számos kézzelfogható, a szektor számára új szolgáltatás, megoldás jött létre.

naktechlab@nak.hu
https://www.naktechlab.hu/

A NAK TechLab standjánál kiállító három agrárdigitalizációs megoldás – Grainmonitor, Proofminder, PigBrother – növelik a gazdálkodók hatékonyságát és elősegítik fenntartható gazdálkodást.

A

A GrainMonitor egy platform, ami egy gabona szondából és egy applikációból áll. A megoldást szemestermény síktárolókban való tárolásakor lehet használni a termény felügyeletére. A szonda információi a GrainMonitor alkalmazásba kerülnek, ott kiértékelhetők, különféle formában megjeleníthetők.

A tárolókban bekövetkező nedvesedéssel és melegedéssel a kezdetek kezdete óta küzdenek a gazdák és raktár üzemeltetők, melyre a silós tárolás nyújt némi támogatást, hiszen a silók többnyire rendelkeznek hőmérő kábelekkel. Azonban a silós tárolás mellett jelentősebb a termény síktárolókban való raktározása, amik esetén nehéz, gyakorlatilag lehetetlen fix telepítésű mérőberendezések elhelyezése, így marad a „jól bevált” kézi hőmérő szondával történő mintavételezés. A tevékenység azonban nem túl hatékony és nem is túl pontos! Arról nem beszélve, hogy az ezt végző személy részéről erősebb fizikumot igénylő és egyben veszélyes feladatkör is.

A GrainMonitor ezt a kihívást hivatott megoldani okos gabona szondájával és applikációval, melyet önműködően elvégzik a gabona felügyeletét

Ha két szóval szeretnénk mindezt kifejezni, akkor a „precíziós tárolást” valósítja meg a GrainMonitor. Valójában hosszú távon térül meg igazán a termékkel kapcsolatos beruházás, hiszen a több hónapon-akár éven túl nyúló tárolásban kifejezetten nagy a tárolás során bekövetkező problémák kockázata, melyet a GrainMonitorral minimalizálni lehet.

info@grainmonitor.hu
https://www.grainmonitor.net/hu

A

Ahol kamerákkal figyelünk meg sertéseket és szoftveresen becsüljük meg a súlyukat

Történetünk

A PigBrother vállalkozási ötlete 2016-ban született meg. Egy, a kapcsolati körben lévő sertésgazdától jött a felvetés: nagy problémát okoz neki – ahogyan globálisan az egész iparágban is –, hogy nem tudja naprakészen megmondani a sertései súlyát, és hatalmas büntetéseket fizet a vágóhidaknak küldött nem megfelelő méretű állatok után. Mindamellett a modern automata mechanikai mérlegek karbantartás-igényesek, drágák és az egész istálló átépítését igényelnék. Innen indult el a gondolat, hogy mesterséges intelligenciával, big data-val és valamilyen tömegesen előállítható IoT eszközzel segítsük a gazdák digitális átállását, a pontos, naprakész, automata súlyinformáció biztosításával.

Célcsoport problémája

Mivel a kézi súlymérés időigényes, magas humánerőforrás-igénye van, továbbá jelentős stresszt okoz az állatoknak, ezért a sertéshizlalással foglalkozó cégek

  • nem tudják a hizlalási szakaszban az összes hízó pontos súlyát meghatározni,
  • nem tudják optimalizálni a takarmány- és gyógyszerfelhasználásukat,
  • nem tudják megmérni a súlyukat a vágóhídi válogatáskor, ami miatt jelentősen csökken árbevételük a malus díjak levonása után

Versenyelőny

Folyamatos és pontos súlybecslés (97-98%), alacsony hardverköltség (melyet a gazda maga is installálni tud a farmján), stresszmentes súlymérés és rugalmas termékek.

info@pigbrother.hu
www.pigbrother.hu

A

A Proofminder egy olyan mesterséges intelligencián alapuló platformot fejlesztett ki, amely a precíziós gazdálkodásban segíti a gazdákat növény illetve levél szintű konkrét, gyakorlati döntéstámogatással általános ajánlások helyett.

A gazda, vagy partnereink által készített drón felvételek alapján számos javaslatot tudunk adni: többek között gyomok felismerése, differenciált kijuttatási terv elkészítése, hozambecslés, vízkár, elhagyott címerek felismerése – de ezeken túl is, egy-egy új növény illetve probléma típust heteken belül be tudunk építeni a platformba a gazdák igényei alapján.

Víziónk, hogy felgyorsítsuk az agrárium szereplői számára az innovációs folyamatokat, az adatok mentén történő együttműködést és lehetővé tegyük, hogy a gazdák egy gombnyomással, technikai tudás nélkül, minél több problémájukra tudják kiaknázni a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket.

ambrus.vancso@proofminder.com
https://proofminder.com