Termékverseny

DÍJAZOTTAK 2024

Lezárult a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázatok értékelése. Ezúttal is digitalizáció, gépesítés, imput/szolgáltatás kategóriákban lehetett nevezni. A szokásosan kétkörös zsűrizés második fordulójában, a szakma jeles képviselőiből álló grémium, komoly vitákat sem nélkülöző megbeszélés után az alábbi döntést hozta:

3 pályázat nyert Nagydíjat, 6 Különdíjat kapott és 19-en Prémium oklevélben részesültek

NAGYDÍJ

Hazai Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában:

Farmgép Fejlesztő és Gépgyártó Kft. – Kertitox – ISM Drone Field Base

Az ISM Technology 2017 óta kutatja a drónos permetezés hatékonyságát, több mint 15 ezer tesztrepülés és 10 ezer hektárnyi terület bevonásával. A cél, hogy megállapítsák, a drónok kiválthatják-e a hagyományos földi növényvédelmi módszereket, hogyan illeszthetők a jogi keretek közé, milyen kiszolgáló eszközök és felügyeleti rendszer szükséges a biztonságos működtetéshez. Ezen tapasztalatokból kiindulva, a FARMGÉP technikai tapasztalataival és az ISM kutatási eredményeivel és tapasztalatával létrehozták a Drone Field Base-t, amely egy multifunkcionális eszköz: keverőgép, irányítóközpont, digitális adattgyűjtő, meteorológiai állomás egyben. A permetlé előkészítő platformja minősített, a vegyszereknek ellenálló anyagokból épül fel, magas koncentrációjú oldatok kezelésére képes, garantálva a munkafolyamatok biztonságos körülményét. A rendszer lehetővé teszi a szükséges permetlé-mennyiség pontos kalkulációját, a keverési folyamatok gyorssá és pontossá válnak. A 900 literes kapacitású alapkonfiguráció akár 110 hektár gyors kezelését teszi lehetővé. Minden egység automatikus öntisztító funkcióval és biztonsági toronnyal rendelkezik a munkafolyamatok megkönnyítése érdekében. A drónos permetezés sikeressége az időben és minőségben végzett munka függvénye.

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában:

AXIÁL Kft. – CLAAS XERION 12.650 TERRA TRAC traktor

A XERION-nal a CLAAS már 25 éve a nagy traktorok gyártásának egyik technológiai mozgatórugója. A XERION 12-es sorozatával 2023 nyarán egy újonnan kifejlesztett, akár 653 lóerős motorteljesítményű sorozatot mutattak be. A 2.0-ás alacsony motorfordulatszámú koncepciónak köszönhetően akár 3100 Nm maximális forgatónyomatékot is képes leadni 1300 fordulat/perc-nél. A CMATIC fokozatmentes sebességváltóval 40 km/h maximális sebességgel képes haladni, hidraulikateljesítménye eléri akár a percenkénti 537 litert. Az újonnan kifejlesztett csillapított TERRA TRAC háromszög alakú gumihevederes hajtásrendszer és a négyponton rugózott, a prémium traktorok közül a legnagyobb helykínálattal rendelkező fülkéből páratlan 360 fokos kilátás szintén a gép egyedülálló jellemzői közé tartozik, akárcsak a rendkívüli teherbírás és a két kormányzott tengellyel ellátott, teljes váznak köszönhető pontos kormányzás.

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj – Digitalizáció kategóriában:

Vaderstad Kft. – Väderstad E-Services rendszer E-Control vezérléssel Opus és TopDown kultivátorokhoz

A svédországi Väderstad több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a forgatás nélküli talajművelési rendszerben használatos eszközök gyártása terén. A Väderstad, a már jól ismert kultivátorai közül az Opus és TopDown modellekhez a jövőben egy új típusú iPad-alapú E-Control vezérlőrendszert kínál a még hatékonyabb munkavégzés érdekében. A rendszer segítségével a kezelő egyszerűbben vezérelheti a gépet és annak különböző művelőelemeit. Menet közben, egy gombnyomással beállíthatja a tárcsák, kapák, egyengetők vagy tömörítőhengerek egyedi munkamélységét vagy intenzitását. A precíziós gazdálkodás elvárásaihoz igazodva az iPad-alapú Väderstad E-Control vezérlés adta lehetőségek kiaknázása idő- és költségmegtakarítással jár, csökken a kopás, javul a hatékonyság és érvényesül az okszerűség.

A rendszer használatával, valamint az ISOBUS Task Control szakaszvezérlés segítségével lehetőség nyílik a táblatérkép alapján történő, helyspecifikus, változó intenzitású és mélységű talajművelésre.

KÜLÖNDÍJ

Hazai Termékfejlesztési Különdíj – Digitalizáció kategóriában

KITE Zrt. – PGR öntözésirányítási rendszere és alkalmazása

Az Innovációs Főigazgatóság térinformatikai-, és informatikai háttere lehetővé tették egy saját fejlesztésű, országos öntözési szaktanácsadási rendszer kialakítását. A meteorológiai állomások mérési eredményei, bár önmagukban is támogathatják az agronómiai döntéshozatalt, az öntözésirányítás szempontjából még nem elég informatívak, további feldolgozásuk szükséges. Erre alkalmas a PGR részeként elérhető Öntözésirányítás alkalmazás, melynek asztali- és mobil változata is elérhető a gazdálkodók számára. A mért légköri paraméterek alapján meghatározzuk a légkör „szárító képességét”, a potenciális evapotranspirációt, valamint a növényfaj, a fajta és az állomány fejlettségének figyelembevételével a növényi evapotranspirációt. Az adott időszakban jelentkező vízveszteség, a csapadékviszonyok, az öntözés és az öntözési hatékonyság ismeretében pedig kiszámítjuk a klimatikus vízmérleget. A KITE öntözésirányítási alkalmazása a meteorológiai előrejelzés integrálásának köszönhetően a futtatás időpontját követő egy hét előrejelzett vízmérlegét is megmutatja. A talajnedvesség és annak a talajtextúra, valamint a termesztett növény érzékenysége függvényében történő bemutatására alkalmas az Öntözésirányítás alkalmazás „Talajnedvesség” funkciója. Az előrejelzett klimatikus vízmérleg és a talajnedvesség ismeretében lehetőség nyílik az öntözések megtervezésére és amennyiben több öntözött táblával rendelkezünk, akár a prioritási sorrendet is felállíthatjuk a vízstresszt előrejelző ikonok segítségével.

Hazai Termékfejlesztési Különdíj – Gépesítés kategóriában:

Amazonen-Werke Kft. – Tyrok 400 OL tarlón járó félig-függesztett váltva forgató eke

Az Amazone új, saját fejlesztésű, félig-függesztett váltva forgató ekéje a Tyrok 400 OL (tarlón járó kivitel). Az eke Magyarországon készül Mosonmagyaróvári gyárunkban.
Szabadalmazott kormánylemezzel látjuk el (SpeedBlade kormánylemez), mely megnövelt előrésszel rendelkezik. Így nagyobb sebességnél, mikor a kopáspont hátrébb tolódik, ugyanezen az előrészen található meg a fő kopáspont.
A Tyrok 400 OL sajátossága, hogy egy munkahenger segítségével nagyon egyszerűen és gyorsan változtathatunk tarlón járó vagy barázdában járó művelés között.
Az eke rendelkezik továbbá egy stabilizáló összekötővel, mely segítségével az eke használható minden olyan traktorral, melynek a belső nyomtávja 1,1m és 1,6m között van.
Továbbá elektro-hidraulikus mélységállítással rendelkezik, így a traktor fülkéjéből könnyedén elvégezhető a mélységállítás. Ez a megoldás egy visszaállítás funkcióval is rendelkezik, ennek köszönhetően elkerülhetők a működési hibák állítás közben.

Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi

A betakarítógépek hasznos üzemidejének kihasználása, a gazdaságosság növelése, igényli a betakarított növény akadályok nélküli elszállítását és a menet közbeni ürítést. A hazai gyártású FLIEGL VARIO ULW 25 egytengelyes átrakókocsi jelenlegi fejlesztése is ezt a célt szolgálja. A 35 fokban dönthető ferde átrakócsiga az átrakodás könnyítését szolgálja és a vetőgép feltöltését. Ezt célozza a hidraulikusan állítható kidobólemez is. Az adagolótömlő is a gyors, jobb munkavégzést segíti. Az alsó terménytovábbító csiga vályúján kialakított leresztőnyílás szükséges a vályú tisztításához. A takaróponyva a termény eső esetén védelméhez kell és a gép tárolásakor a belső részeket védi. Az összehajtott ferde átrakócsigák belső részeit védi a csapadék bejutásától a takarólemez. Ezek a használati komfortot javítják. Űrtartalom 25 m3, átrakócsiga 400 mm, 7,5 t/perc átrakási teljesítmény, vetőgép feltöltőcső, hidraulikusan állatható kidobólemez, gumik 710/50 R 30,5, mérleg, ponyva, alsó leeresztőnyílás.

Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíj – Gépesítés kategóriában:

Agrotec Magyarország Kft. – New Holland T7.340 Heavy Duty PLM Intelligence erőgép

A New Holland legfőbb célja, hogy a gazdák igényeinek leginkább megfelelő gépeket kínálja, igazodva a modern mezőgazdaság igényeihez, innovatív megoldásaival hozzájárul a hatékonyság és a komfort növekedéséhez. Ennek eredményeként a T7 Heavy Duty (max.290–340 LE) erőgépszéria új taggal bővült 2023ban. 
A Horizont Ultra kabin tágasabb, mint az elődje, jobb rálátást garantál a munkaterületre, nagyobb komfortérzetet és jobb térérzékelést nyújt. Az új félaktív kabinrugózási rendszer rendszer precízen korrigál, biztosítva a legkényelmesebb haladást. A T7 HD PLMi traktorokba az új SideWinder™ Ultra kartámaszt építik be. A legújabb IntelliView™ 12 monitor előnyök sokaságát nyújtja gombnyomásra, az első InfoView kijelző pedig műszerfalként funkcionál.
Az ECOBlue™ HI-eSCR 2 technológiával felszerelt 6,8 literes FPT NEF motor élen jár a motorteljesítmény és a megbízhatóság vonatkozásában. A 220 l/perc átfolyást biztosító hidr. szivattyú mellé 5 pár elektro-hidraulikus hátsó kihelyezett hidr. szelep kérhető, ez kiegészíthető 3 db hidr. csatlakozót kínáló kabin alatti hidr. szeleptömbbel.
A PLM Intelligence precíziós gazdálkodási rendszer segítségével a flottakövetési vagy telematikai feladatokat is elvégezhetünk, a rendszer precíziós és kapcsolt gazdálkodási támogatásokkal segíti a gazdákat.

AXIÁL Kft. – Manitou MLT 850-145 V+ teleszkópos rakodógép

Az új Manitou MLT 850-145 V+ egy prémiumkategóriás, 5 tonna emelőkapacitású és 7,6 méter maximális emelőmagasságú teleszkópos rakodógép. Eleget téve a nagygazdaságok és szövetkezetek, az élelmiszeripar, valamint a kommunális ágazatok támasztotta rakodási igényeknek. Nagy igénybevételre és intenzív használatra tervezték, első sorban ömlesztett áruk, gabonafélék, szilázs, faforgács, pellet stb. rakodására, de az MLT 850 kiválóan helytáll szalmabálák vagy big-bag zsákok pakolásánál is. A gép kimagasló termelékenységet kínál, köszönhetően nagy teherbírású munkaeszközeinek (pl. 4,5 m3 -es kanál), a 200 l/min kapacitású hidraulika szivattyújának, a 141 LE-s és 602 Nm-es erőforrásának, valamint M-Vario Plus fokozatmentes sebességváltójának.
Teleszkópos gépek között is kiemelkedő a gép komfortja, amit a Manitou NewAg XL technológiájának köszönhetünk. Az innovációknak köszönhetően a rakodó teljes életciklusra vonatkozó összköltsége (TCO) kategóriájában a legkedvezőbb.

KITE Zrt. –   John Deere See & Spray gyomfelismerés alapú permetezés (John Deere 612R önjáró permetező)

A John Deere új, See & Spray gyomfelismerő rendszerével célzott, pozicionált gyomirtás valósítható meg. A John Deere See & Spray technológiája a 2022-es CES Innovációs díjátadón a robotika kategóriában elnyerte a Legjobb Innováció Díját. A See & Spray egy technológiailag fejlett robot, amely a számítógépes látás és a gépi tanulás segítségével felismeri a növények és a gyomok közötti különbséget, és a gyomirtó szereket célzottan a gyomokra juttatja ki, a kijuttatási pazarlás megelőzése és a költségek csökkentése érdekében. A technológia mélytanulást, kamerákat és robotikát használ a növények és a gyomok megkülönböztetésére, összhangban a John Deere átfogó céljával, miszerint minden növényt külön-külön kell kezelni, és csak pontosan azt kell kijuttatni, amire az egyes növényeknek szükségük van. A John Deere élen jár az innovációban, és az olyan technológiákkal, mint a See & Spray, segíti a gazdálkodókat abban, hogy maximalizálni tudják a fenntarthatóságot, a nyereségességet, a termelékenységet és a láthatóságot, hogy a növekvő világnépesség táplálásának fontos munkájára összpontosíthassanak.

PRÉMIUM OKLEVÉL

Hazai Termékfejlesztési Prémium oklevél – Digitalizáció kategóriában:

Center Irrigation Kft. – GPS alapú vezérlő egység kornerkaros öntözőgéphez

Hazai Termékfejlesztési Prémium oklevél – Gépesítés kategóriában:

AXIÁL Kft. – Framest Condisc 6000 lazítós tárcsa, lezáró hengerrel

Hazai Termékfejlesztési Prémium oklevél – Input/szolgáltatás kategóriában:

Agrova Kft. – Phylazonit Talajregeneráló NG nitrogén+

Huminisz Kft. – K2 növénykondicionáló

Pannon Agroteh Kft. – MARHA-VARÁZS szarvasmarhatrágya mikroelemekkel

Nemzetközi Termékfejlesztési Prémium oklevél – Digitalizáció kategóriában:

Amazonen-Werke Kft. – Precea szemenkénti vetőgép CurveControl kanyar szabályozó rendszer műtrágyaadagolással

Amazonen-Werke Kft. – ZA-TS röpítőtárcsás műtrágyaszóró kanyarszabályozó CurveControl rendszere

Amazonen -Werke Kft. – Amatron 4 multifunkcionális kezelőterminál, ScenarioControl autonóm megoldás

KITE Zrt. – J&M ifarm – automatikus tömegalapu termény átrakás és dokumentációs rendszer

Nemzetközi Termékfejlesztési Prémium oklevél – Gépesítés kategóriában:

AgroVario Kft. – Agrifac Condor V önjáró permetező gyomfelismerő kamera rendszere

Amazonen-Werke Kft. – Schmotzer Venterra VR2 sorközművelő kultivátor

Auditker Kft. – Lamborghini SPARK R 135 RVShift + GRI Green XLR gumiabroncs

AXIÁL Kft. – Landini Rex 4-110 F Roboshift

AXIÁL Kft. – Berthoud Spectre 5240/36 AX önjáró permetező

AXIÁL Kft. – Horsch Avatar 10.25 SD direktvetőgép

KITE Zrt. – John Deere eAutoPowr – Elektromechanikus fokozatmentes nyomatékváltó

Lemken Hungária Kft. – LEMKEN Thulit MF 900 gyomfésű

Sato-Gép Kft. – Hatzenbichler Air-Flow gyomfésű pneumatikus rendszerrel történő vezérlése

Nemzetközi Termékfejlesztési Prémium oklevél – Input/szolgáltatás kategóriában:

KITE Zrt. – Ultrasoline K Plus

Bővebb információ a Prémium oklevelesekről:

Gratulálunk a helyezést elért pályázóknak és köszönjük minden résztvevőnek a megmérettetést!

A 2024. évi AGROmashEXPO Termékfejlesztési díj pályázati időszaka lezárult.

A Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj zsűrizéséről beszélt Dr. Szabó István (a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj zsűri elnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektor helyettese).