Termékverseny - HUNGEXPO
Termékverseny

Termékverseny

DÍJAZOTTAK 2023

Lezárult a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj pályázatok értékelése. Ezúttal is digitalizáció, gépesítés, imput/szolgáltatás kategóriákban lehetett nevezni. A szokásosan kétkörös zsűrizés második fordulójában, a szakma jeles képviselőiből álló grémium, komoly vitákat sem nélkülöző megbeszélés után az alábbi döntést hozta:

3 pályázat nyert Nagydíjat, 5 Különdíjat kapott és 12-en Prémium oklevélben részesültek

NAGYDÍJ

Hazai Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában:

Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl HFW 25.000 centrifugálszivattyús tartálykocsi GUG 45 grúberes hígtrágya injektálóval

A hígtrágyák optimális talajba juttatása napjainkra különösen fontossá vált. A centrifugálszivattyús Fliegl HFW 25.000 tartálykocsi a csatlakozó GUG 45 grúberes hígtrágya-injektálóval gazdaságos és termelékeny eszköz erre a célra. Mivel a folyadék mozgatása centrifugálszivattyúval igazán hatékony, a tartálykocsi ezzel került felszerelésre, ez végzi a kijuttatást. A külső töltés – jellemzően elektromos centrifugálszivattyúval – lényegesen olcsóbban és gyorsabban kivitelezhető.

A pótkocsira szerelt GUG 45 grúberes injektor a hígtrágyát közvetlenül a talajba juttatja, aminek megmozgatásával kitűnő felszívódást biztosít, illetve csökkenti a nitrogénveszteséget is.

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában:

Agrotec Magyarország Kft. – New Holland T4 F/N/V ültetvényes traktorszéria

A New Holland itt mutatta be először az új 80 – 120 LE közötti motorteljesítménnyel elérhető, 5 modellt felvonultató Stage V. T4F traktorsorozatát, amely ideális traktor gyümölcsösökben és szőlők ültetvényeken dolgozó gazdák számára. Az új síkpadlós kabin kialakítása a piacon kapható legalacsonyabb motorháztetővel kombinálva egyedülálló stílust és a kifogástalan kilátást, valamint helykínálatot biztosít. A VisionViewTM fülke 71 dB (A), zajszintjével a legcsendesebb kategóriájában, mindez tovább növeli a kezelő kényelmét és biztonságát, ugyanakkor az exkluzív Blue CabTM 4 kabin kettős kabinszűrő rendszerrel szerelt.

A gyártó a piacvezető kényelmet és a legmagasabb technológiai színvonalat kereső ültetvényes gazdákat kívánja kiszolgálni! Ez a New Holland és a kizárólagos Magyarországi forgalmazó az Agrotec Magyarország Kft. közös küldetése. 

Nemzetközi Termékfejlesztési Nagydíj – Gépesítés kategóriában:

Axiál Kft. – Hetedik Generációs 728 Fend Vario Gen7

A hetedik generációs Fendt 728 Vario teljesen új fejlesztés. A 7,5 literes, 6 hengeres, alacsony fordulatszámú AGCO Power motor 300LE-képes leadni. A 60km/h sebességet 1450-es fordulatszámon éri el. Karbantartásmentes hidraulikus szelepemelőtőkék révén nincs szükség szelephézag állításra, a motor folyamatosan optimális szelephézaggal üzemanyagtakarékosan jár. VarioDrive hajtáslánc automatikus összkerék kapcsolással rendelkezik. Programozható és fordítható szívásirányú ventilátora révén elmarad a hűtők kézi tisztítása.

KÜLÖNDÍJ

Hazai Termékfejlesztési Különdíj – Input/Szolgáltatás kategóriában

Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. – Szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozása és növelése ökológiai innovációval a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal való kezelésével

A Marton Genetics cégcsoport felismerte az MV Supary-ban rejlő csávázási lehetőségeket, miszerint a termékben található baktérium törzsek endospórát képezve vetőmag felületkezelésre alkalmas biológiai készítményt adnak. A csávázást követően optimális környezetbe érkezve a spórák is kicsíráznak és osztódásnak, szaporodásnak indulnak, ezáltal kifejtik hatásukat. Amennyiben a csávázást követően a környezeti tényezők, (hőmérséklet, nedvesség, savas közeg…) nem megfelelő, a spórásodott mikróbák sértetlenek maradnak és mindaddig ebben az állapotban maradnak amíg a körülmények nem teszik lehetővé a szaporodásukat. A MARTON GENETICS által forgalomba hozott csávázott vetőmagok a magyar termelők számára lehetővé teszik a nagyobb és biztonságosan realizálható terméshozamokat, és így jelentősen hozzájárul a magyar agrárágazat fejlődésre és társadalmi megítélésére.

Hazai Termékfejlesztési Különdíj – Digitalizáció kategóriában:

KITE Zrt. – Pellenc digitális szőlőtermesztés

A Pellenc szüretelőgépeken elérhető digitális szolgáltatásoknak köszönhetően már a szőlőtermesztők is elindulhatnak a precíziós mezőgazdaság útján. A rendszer több elemből tevődik össze.

Fedélzeti súlymérés
Valós idejű súlymérést tesz lehetővé, és csak a Pellenc Optimum szüretelő érintőképernyőjén jelenik meg. A pontos mérést a tartályonként elhelyezett 4 db szenzor biztosítja. A mérleg álló helyzetben, egyenes talajon legfeljebb 3%, mozgás közben legfeljebb 5%-os eltéréssel mér.

Telematics
A második lehetőség a Telematics elnevezésű telemetria vezérlődoboz beépítése. A központi vezérlő, amely flottakezelést és távoli diagnosztikát biztosít. A funkciókat, melyeket a PELLENC CONNECT felhő szolgáltatáson keresztül lehet elérni, úgy, hogy az egyik részét a vásárló tudja használni a másik részét pedig a forgalmazó.

Prémium súlymérés, hozamtérképezés
Ehhez a korábban említett fedélzeti súlyméréshez szükséges felszerelés és a Telematics vezérlődoboz együttes megléte szükséges. A folyamatos precíz mérés a GPS alapú helymeghatározással együtt egy pontos térképet készít a területről, amely megmutatja, hogy a termésmennyiség szempontjából mennyire heterogén a tábla.

Nemzetközi Termékfejlesztési Különdíj – Gépesítés kategóriában:

Axiál Kft. – Horsch Leeb 6.300 VL önjáró szántóföldi permetezőgép

Az új HORSCH Leeb VL önjáró permetezők leginkább szembetűnő újdonsága a rugalmasság és a maximális kényelem. A rugalmasság a tartályméretek, a fúvókavezérlések, és a hidraulikusan állítható széles nyomtávban, és a fokozatmentesen 2 méterig hidraulikusan emelhető hasmagasságban is megmutatkozik. Az 5000, 6000 vagy akár 8000 literes tartályméretek választhatóak, polietilén vagy nemesacél kivitelben. A CCS Pro vízrendszert nagy teljesítményű, 1000 liter/perces rozsdamentes acél házas centrifugál szivattyú működteti, amelyet kiegészít egy dugattyús membránszivattyú is. Újdonság a PrecisionSpray pulzáló rendszer, amely az 50 cm-ként felszerelt elektromos szelepekkel képes akár fúvókánként is szakaszolni. Az igazi előnye a 20 Hz-en történő fúvóka zárás-nyitás (pulzálás), ennek segítségével 2-3 fúvóka méret kiváltható egyetlen fúvóka mérettel, ugyanis a pulzálás intenzitásának csökkentésével-növelésével nagyon széles tartományban képes mennyiséget szabályozni – azonos cseppméret és nyomás mellett.

KITE Zrt. – JCB Fastrac Icon traktor

A JCB Fastrac iCon megtartotta az előző szériákból ismert Fastrac-ok műszaki tartalmát (magas közúti sebesség, kiváló komfort, univerzális felhasználhatóság), melyet most az új fülke emelt magasabb színvonalra. Az iCon széria új, kényelmesebb ülést, intuitív, tetszőlegesen konfigurálható kezelőszerveket és teljesen új fejlesztésű érintőképernyős monitort kapott. Az új monitor – amellett, hogy minden fontosabb traktorrészegység beállítható és ellenőrizhető rajta – ISOBUS II munkagépvezérléssel és saját navigációs rendszerrel rendelkezik.

Az új kezelői környezet 3 pillére:

  • iCONFIGURE – személyre szabott irányítási élmény minden kezelőnek
  • iCONNECT – fejlett precíziós mezőgazdasági technológia integrálása
  • iCONTROL – az új hajtásláncszoftverrel egészen új élmény a gép működtetése

A traktor kompatibilis a John Deere Green Star rendszerével, és a KITE Zrt. RTK-hálózatának jelszolgáltatásával is üzemeltethető, így kielégíti a precíziós gazdálkodás erőgépektől megkövetelt műszaki igényt is.

Vaderstad Kft. – Väderstad Proceed vetőgép

A Väderstad Proceed egy új kategóriájú vetőgép. Sortávolsága egyszerű átépítéssel 225 és 750 mm között állítható, így például gabonafélék, repce, kukorica, borsó és egyéb magok vetése egyaránt alkalmas. A központi magtartályból érkező mag, a magleválasztás követően a jól bevált PowerShoot technológiára van bízva. A vetőmag-talaj kapcsolatot és tőtávtartást magfogó kerék segíti. Az elektromos hajtású soregységekkel a soronkénti magszámlálás, elzárás, mennyiségvezérlés, kalibrálás, vetésellenőrzés egyszerre valósul meg. Magasabb csírázási arányt, gyorsabb kelést, egyenletesebb állományt, így jobb kondíciójú és fejlettségű növényeket eredményez. A vetési pontosság új szintet jelent a gabonatermesztésben. A Proceeddel lehetőség nyílik a termesztett növények teljes skálájának vetésére a különböző művelési rendszerekben, kevesebb vetőmag- és műtrágya használata mellett, mely így idő- és költségmegtakarítással jár és hatékonyságnövekedést eredményez.

PRÉMIUM OKLEVÉL

Hazai Termékfejlesztési Prémium oklevél – Gépesítés kategóriában:

ABZ Innovation Ltd. – ABZ Innovation L10 permetező drón

A fejlesztési projekt első fázisa sikeresen zárult és 2022 októberében a cég piacra dobta az ABZ Innovation L10 permetező drónt. Az európai forgalmazáshoz szükséges minden tanúsítvánnyal és engedélyezéssel rendelkező, a hazai és európai adottságokra tervezett drón egyesíti a jelenlegi, a piacon elérhető innovációkat. A termék tehát a biztonságos és egyszerűen használható dróntechnológiát kínálja a gazdák számára folyamatos támogatás és szerviz biztosítása mellett.

A drón a permetezés mellett 15 kg-ig egyéb hasznos teher szállítására is alkalmas. Felszerelhető például a növényi kultúrák természetes ellenségeit vagy egyéb hasznos szervezeteket, biológiai anyagokat kijuttató adapterekkel is, bővítve ezáltal a fenntartható mezőgazdasági termelés eszközrendszerét.

Hazai Termékfejlesztési Prémium oklevél – Digitalizáció kategóriában:

Afflield Kft. – MachineryGuide BSC ISOBUS controller és BSC EXT modul

A MachineryGuide BSC ISOBUS controller egy ISOBUS kompatibilis permetező vezérlő, amely a BSC EXT nevezetű vezérlő modulok felhasználásával szórófejenkénti szakaszolásra is alakalmas.  

Főbb funkciók:
– automata mennyiség szabályzás
– helyspecifikus kijuttatás vezérlés
– automata szakaszolás, a vezérlő saját kimeneteivel max. 12 szakaszig
– szórófejenkénti szakaszolás a BSC EXT nevezetű vezérlő modulok felhasználásával, max. 100 szórófej kapcsolása
– kompatibilis 2 és 3 vezetékes szelepekkel 
– nyomás- és átfolyásmérésen alapuló folyadékszabályzásra is alkalmas

Axiál Kft.- mAXI-NET 2.0

A mAXI-NET 2.0 a ma Magyarországon elérhető legmagasabb technikai színvonalú, országos lefedettséggel rendelkező műholdas korrekciós jel szolgáltatás mezőgazdasági felhasználók számára. Az egyetlen, mely képes olyan RTK korrekciós jel szolgáltatására, mely valamennyi Magyarország felett látható műholdas helymeghatározó rendszer (GPS, GLONASS, GALILEO, BeiDou) információját tartalmazza. Ezáltal a korszerű mezőgazdasági „GPS rendszerek” lényegesen több műhold jelének vételével lesznek képesek működni, ami nagyobb pontosságot és kiemelkedő stabilitást biztosít a felhasználóknak szélsőséges körülmények között is. A szolgáltatás használata a napi gyakorlatban semmilyen felhasználói beavatkozást nem igényel, minden automatikusan történik. A rendszer kialakítása (VRS – Virtuális Bázisállomásrendszer) folyamatos működést biztosít néhány bázisállomás kiesése esetén is. Egyszerre képes többezer felhasználót többféle korrekciós jellel kiszolgálni – a szolgáltatás a műholdvevők széles körével kompatibilis.

Hazai Termékfejlesztési Prémium oklevél – Input/Szolgáltatás kategóriában:

Terragro Kft. – BIOFIL® Klíma talajoltó baktérium készítmény

A BIOFIL® Klíma talajoltó baktérium készítményt hazai kutatók és kutatóintézetek fejlesztették ki közel 8 év munkával, elsőként a világon. A termék természetes és fenntartható módon javítja a talajszerkezetet, a talajok vízháztartását, és növeli a vízmegkötést. A kifejlesztett mikrobiológiai termék a klímaváltozás hatásait célozza csökkenteni.  A klímaváltozással együtt járó hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, az egyre gyakoribb és nagyobb mértékű aszályos időszakok egyre inkább gátolják a sikeres szántóföldi növénytermesztést. A BIOFIL® Klíma készítmény hatására a talajszerkezet és a növények vízellátottsága javul, a talajélet intenzívebbé válik, a talajban lévő és a kijuttatott tápanyagok nagyobb mértékben hasznosulnak. 2022-ben a súlyos aszály ellenére a termék kiválóan szerepelt egyetemi kísérletekben és gazdaságokban kalászos, kukorica és napraforgó kultúrákban. A BIOFIL® Klíma készítménnyel sikeresen vehetjük fel a harcot a klímaváltozás okozta nehézségekkel szemben!

Nemzetközi Termékfejlesztési Prémium oklevél – Gépesítés kategóriában:

Agri Cs Magyarország Kft. – CASE IH Puma 260 AFS Connect

A megbízhatóság, az erő és a gazdaságosság optimális keverékét kínáló Puma 2008 óta a Case IH kiemelkedő sikertörténetévé vált. Az új Puma 260 CVXDrive™ ennek a termékcsaládnak a legújabb modellje. Ez az új traktor új mércét állít fel a kényelemben a megnövelt helyével, több tárhellyel és jobb kilátással, afülkében a max zajszint csak 66 dB(A), ami egy luxusautóéhoz hasonlítható.

Az új Puma 260 CVXDrive™,traktor nagyobb teljesítményt és termelékenységet biztosít, csökkentett üzemeltetési költségek mellett, a hosszú szervizintervallumoknak és a proaktív kapcsolt szolgáltatásoknak köszönhetően megnövekedett üzemidővel. Az új zászlóshajó modell középpontjában a Case IH AFS Connect rendszer áll, az automata kormányzási rendszer pedig tovább növeli a termelékenységet, 1,5 cm-es pontossággal RTK+ esetén.

Agrotec Magyarország Kft. – New Holland by Macdon flexibilis gabona adapterek

A FlexDraper® vágóasztalok lényege, hogy a jobb- és baloldali vágóasztal-rész kiváló talajkövetést képes végezni úgy, hogy a motollaujjak mindig állandó távolságban maradjanak a kaszához viszonyítva. Ez a feltétele annak, hogy a megfelelően vezérelt HD motollaujjak a hevederekre tereljék a terményt, garantálva a veszteségmentes munkát. A kétoldali vágóasztal-szárnyak a középső behordó kerethez csuklós rögzítéssel kapcsolódnak, így jön létre a tökéletes talajkövetés. A behordó hevederek – a nagy hozamú kalászosok esetében is – egyenletes anyagáramot biztosítanak a cséplőszerkezetének, ami a tökéletesebb cséplést, hatékonyabb tisztítást, tehát kisebb veszteséget eredményez. Ezen felül a vágóasztalok munkaszélesség-választéka (9,1-15,20m) biztosítja a különböző nagyságrendű kombájnok leterhelését, mely a hajtóanyagmegtakarítást is jelent. A behordó-hevederes konstrukció és a motolla speciális pozicionálási lehetősége pedig a dőlt kalászosok aratását is minimális veszteség mellett teszi lehetővé.

Amazonen-Werke Kft. – Tyrok 400 félig-függesztett váltvaforgató eke

A Tyrok 400 az AMAZONE legújabb félig függesztett váltvaforgató ekéje a maximum 400 lóerős traktorosztály számára. 7-től 9 vasú kivitelig elérhető. Egyedülálló SpeedBlade ekefejjel szerelt, mely megnövelt méretű kormánylemez előrésszel rendelkezik és ©plus edzési eljárással van kezelve. Nagyobb sebességnél, mikor a fő kopáspont hátrább tolódik, a fő kopáspont a kormánylemez előrészen marad, így csökken a kopási költség. A modern ekefej kialakításnak köszönhetően, rendkívül széles a barázdaképzés, melynek nagy jelentősége van az egyre szélesebb kerekek elterjedésével. Az alapfelszereltség részét képező AutoAdapt automatikus első ekefej igazodással tökéletes a csatlakozó szántás.  Nagyméretű támasztókerék gondoskodik a pontos mélységtartásról, mely a teljes ekehosszon stabil, az állított téglalap alakú zártszelvény gerendelynek hála. Gyors, anyagkímélő átfordítás a SmartTurn fordító munkahengerrel. A SmartCenter beállító központ az eke vonófején található minden hidraulikus funkcióval.

Axiál Kft. – Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő rendszer

Több éves pozitív teszteredmények után, már elérhető a Berthoud Sniper opció, amely a kamerás gyomfelismerést jelenti. Ennek az rendszernek az alapja, a fent tárgyalt Spray Tronic opció megléte. Ezzel a Sniper technológiával, a néhány más gyártónál is elérhető Green on Brown (zöld a barnán) permetezés kivitelezhető, ez igazából egy zöldfelület felismerést jelent a tarlón és annak a lepermetezése. Ez azért nem a legnagyobb technológiai újdonság a piacon, ilyen irányú fejlesztésekkel már a kétezres évek elején láthattunk. Amiben a Sniper többet tud a többieknél, az a Green on Green (zöld a zöldön) permetezés, melynek segítségével állományból tudjuk kipermetezni a gyomnövényt. A különböző algoritmusok között gyors a váltás és felhasználói szintű finomhangolást is lehetővé tesz a rendszer. Ezek a szoftverek elérhetőek repcére, kukoricára, napraforgóra, búzára, szójára, ha csak a hazai vetéseket vesszük figyelembe, de elkészültek levendulára és bazsalikomra is. Az új algoritmusok, alapbeállítások viszonylag rövid időn belül előállíthatóak, majd a rendszer finomhangolása automatikusan történik.

Fliegl Abda Gépgyártó Kft. – Fliegl KDS 260 Muck Kontroll láncos trágyaszóró

A KDS 260 Muck Control univerzális szóró láncos-léces lehordó- és varioSPLASH szórószerkezettel rendelkezik. Hidraulikus trágyazsilipje akár résnyire nyitható, így porózus anyagok (pl. mészkőpor vagy baromfitrágya) kisebb mennyiségű szórására is alkalmas.

A lehordószerkezet láncszemei 50 t szakítóerőig terhelhetők, a hidromotorhajtás pedig fokozatmentesen állítható. A két vízszintes, 770 mm átmérőjű maróhenger a trágya fellazítását és továbbítását végzi. A horizontális varioSPLASH szórószerkezet két nagyméretű acéltárcsából készült. Az 1100 mm átmérőjű tányérokon 6 db cserélhető, állítható szórásszögű dobólapát található HB400 kopóbetétekkel és egyedileg állítható biztosítócsavarokkal. A repítőtányérok szórási szöge szériában mechanikusan, opcióban hidraulikusan is állítható. A hektáronkénti kiszórt anyag mennyisége a láncok sebességével, a zsilip nyitásával és a traktor sebességével szabályozható.

KITE Zrt. – JCB 524-70 AGRI PRO teleszkópos rakodógép

A JCB teleszkópos rakodó portfóliójának legújabb és legerősebb tagja a JCB 542-70 AGRI PRO. A gép olyan műszaki paraméterekkel bír mint a 173 lóerős, 690 Nm forgatónyomatékú motor, 160 liter/perc teljesítményű hidraulika szivattyú és a kategóriában kimagasló 50 km/h-s haladási sebesség. A gyártó saját szabadalmú, újrahangolt DualTech VT hajtóművével kombinálva egy páratlanul gyors és termelékeny teleszkópos rakodógépet kapunk mely megállja a helyét legyen szó küzúti vontatásról vagy akár állattartó telepi munkáról. A biztonságos közlekedés érdekében megerősítették és megnövelték a hidakat és fékrendszert, ezen felül a megfelelő tapadás érdekében 500 mm széles abroncsokkal látták el a rakodógépet. Szériakivitelben elérhető az SRS gémlengéscsillapítás mely a kezelő komfortját hivatott szolgálni rakománnyal történő haladás közben. 

Lemken Hungária Kft. – Lemken Solitair DT vetőgépkombináció

Az eddig jól bevált Compact Solitair pneumatikus vetőgépek kiváltására a 2023-as évtől a Lemken piacra vezeti a Solitair DT típusú vetőgépcsaládját, mely első lépésben 4, illetve 6 méteres munkaszélességben áll a gazdálkodók rendelkezésére. A nagy méretű osztott magtartályának köszönhetően a lehető legnagyobb területteljesítményre fejleszették. A viszonylag kis tömege ellenére is kiváló magágyat tud készíteni, azt jól, akár több lépésben vissza tudja tömöríteni, hogy a vetőmagok a legjobb körülmények között indulhassanak kelésnek, várhatóan a legnagyobb hozamot generálva az ügyfelek számára.

A Solitair DT egy olyan, minden igényt kielégítő kompakt vetőgép, mely egy menetben történő magágykészítésre, visszatömörítésre és vetésre lett kitalálva, ezzel időt és energiát spórolva a felhasználójának. Okos, intelligens felhasználóbarát megoldásaival, illetve a számtalan opciónak köszönhetően mindenki a saját igényei szerint személyre szabhatja vetőgépét.

Multiva Magyarország Kft. – Multiva Eforte vetőgép

Az új Multiva eForte vetőgépek a hagyományos mechanikus gépek formavilágát és praktikumát teljesen megújult elektromos hajtással ötvözik. Az eForte adagoló tengelyeit elektromos motorok forgatják, melyek azonnal reagálnak a sebesség változására, és hozzáigazítják a kijuttatott mennyiségeket. Az elektromos motorok rugalmassága és az ISOBUS vezérlés lehetővé teszik a kijuttatási mennyiségek precíziós vezérlését és a vetés automatizálását. Alapfunkció az összes inputanyag előre feltöltött térkép alapján való kijuttatása. Szakaszvezérléssel automatikus táblavég-kezelést, félgép lezárást is kapunk.

Az eForte egyedülálló módon beépített tartállyal rendelkezik aprómagok és starter műtrágya kijuttatásához, mely ugyanúgy fokozatmentes és távvezérelhető adagolást kapott. A különleges két cellás adagoló egységek lehetővé teszik az aprómagok még precízebb, egyenletes kijuttatását.

Gratulálunk a helyezést elért pályázóknak és köszönjük minden résztvevőnek a megmérettetést!

A 2023. évi AGROmashEXPO Termékfejlesztési díj pályázati időszaka lezárult.

A Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj zsűrizéséről beszélt Dr. Szabó István (a Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díj zsűri elnöke, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektor helyettese).